Σκέψη μου

Η υπομονή που έχω σ αυτή τη ζωή ή θα με ανταμείψει ή θα με καταστρέψει!!!

12 Μαΐ 2009

" The reader" ή "Σφραγισμένα χείλη"


Μια ταινία με την Κέιτ Γουίνσλετ και τον Ρεϊφ Φαϊνς, βασισμένη στο μυθιστόρημα
"Διαβάζοντας στη Χάννα" ,Schlink Bernhard.


Δεν μπορώ να περιγράψω, πόσο αγανακτισμένος ήμουν.
"Δεν είναι δίκαιο,Χάννα.Ήξερες.όφειλες να ξέρεις πως έκανα τη διαδρομή μόνο για να είμαι μαζί σου. Πως μπόρεσες να πιστέψεις ότι καμώθηκα πως δε σε γνωρίζω. Αν ήθελα να σ αρνηθώ,δεν θα ανέβαινα στο τραμ" .
"Παράτα με. Σου το πα ήδη: το τι κάνεις,είναι δική σου υπόθεση όχι δική μου".
Στεκόταν έτσι που ανάμεσά μας ήταν το τραπέζι της κουζίνας. Το βλέμμα, η φωνή και οι χειρονομίες της μαρτυρούσαν πως για εκείνη ήμουν ένας εισβολέας που όφειλε να φύγει.
Κάθισα στο καναπέ. Μου είχε φερθεί άσχημα κι ήθελα να της ζητήσω το λόγο. Αλλά δεν είχα καταφέρει να την πλησιάσω. Αντ' αυτού εκείνη μου είχε επιτεθεί. Κι άρχισα να χάνω τη σιγουριά μου. Μήπως είχε δίκιο,όχι αντικειμενικά αλλά υποκειμενικά?Μήπως υπήρχαν περιθώρια παρεξήγησης?Μήπως την είχα πληγώσει?
"Λυπάμαι Χάννα. Όλα πήγαν στραβά. Δεν ήθελα να σε θίξω,αλλά κατά τα φαινόμενα...." .
"Κατά τα φαινόμενα? Θέλεις να πεις ότι κατά τα φαινόμενα με έθιξες? Δεν μπορείς να με θίξεις. Τουλάχιστον όχι εσύ. Θα φύγεις επιτέλους? Έρχομαι από τη δουλειά,θέλω να κάνω ένα μπάνιο και να ξεκουραστώ".
Με κοίταξε επιτακτικά. Καθώς δε σάλευα από τη θέση μου,σήκωσε αδιάφορα τους ώμους,μου γύρισε τη πλάτη,γέμισε τη μπανιέρα και γδύθηκε.
Σηκώθηκα τότε και έφυγα. Νόμιζα πως έφευγα για πάντα. Αλλά σε μισή ώρα ήμουν πάλι μπρος στο διαμέρισμά της. Με άφησε να μπω και πήρα την ευθύνη για όλα. Είχα ενεργήσει απερίσκεπτα, χωρίς σεβασμό και αγάπη. Κατανοούσα πως είχε θιγεί. Από την άλλη όμως πίστευα πως δεν είχε θιγεί,επειδή δεν ήμουν σε θέση να τη θίξω.Δεν μπορούσα να τη θίξω.αλλά η συμπεριφορά μου,ήταν για εκείνη απαράδεκτη.Τελικά ήμουν ευτυχισμένος, όταν παραδέχθηκε οτι την είχα πληγώσει. Δεν ήταν λοιπόν τόσο αδιάφορη και αμέτοχη,όσο παρίστανε.
"Θα με συγχωρέσεις?".
Κούνησε καταφατικά το κεφάλι της.
"Μ αγαπάς?".
Κούνησε πάλι το κεφάλι.
"Η μπανιέρα είναι ακόμη γεμάτη. Έλα, θα σε πλύνω".
Αργότερα αναρωτήθηκα αν είχε αφήσει το νερό στη μπανιέρα,επειδή ήξερε πως θα ξαναγυρνούσα. Αν είχε γδυθεί, επειδή ήξερε πως η εικόνα της δε θα μου έβγαινε απ το μυαλό και θα με ανάγκαζε να γυρίσω πίσω,τότε θα είχε επιδείξει τη δύναμή της. Μετά τον έρωτα ήταν σα να μην είχε σημασία η αφορμή για τον καυγά μας.
Σημασία είχε το αποτέλεσμά του. Δεν είχα ηττηθεί απλώς σε αυτόν το καβγά. Είχα συνθηκολογήσει έπειτα από μια σύντομη μάχη, μόλις εκείνη απείλησε πως θα με διώξει, μόλις μου αρνήθηκε την αγκαλιά της. Τις επόμενες εβδομάδες δεν έδωσα καν μάχη..Μόλις με απειλούσε, συνθηκολογούσα άνευ όρων. ΟΜΟΛΟΓΟΥΣΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ, ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΕΙΧΑ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙ . Όταν ήταν σκληρή και ψυχρή, εκλιπαρούσα να είναι πάλι καλή μαζί μου, να με συγχωρέσει , να με αγαπήσει. Δεν μπορούσα να μιλήσω μαζί της γι αυτό. Οι συζητήσεις για τους καβγάδες μας οδηγούσαν απλώς σε νέους καβγάδες. Μια ή δυο φορές της έγραψα μακροσκελείς επιστολές. Εκείνη όμως δεν αντέδρασε κι όταν τη ρώτησα, αντερώτησε: "ΑΡΧΙΖΕΙΣ ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ?" ......

Εννοείται οτι είναι ανώτερο το βιβλίο από την ταινία,δε το συζητώ. Η ταινία όμως σε ανταμείβει με τη μουσική της!Ένα θα σας πω!!! Ξεκινάς διαβάζοντας,συνεχώς και ανελέητα να αποδίδεις συνεχείς ενοχές στη πρωταγωνίστρια και τελειώνοντας θέλεις να λατρέψεις, να πονέσεις ακόμη και να δακρύσεις για τη Χάννα .
ΥΓ."Γιατί διάλεξες αυτό το βιβλίο να μου δωρίσεις??".


Φιλουμπάκια






12 σχόλια:

δεσποιναριον είπε...

Το σημειωνω. Για να στο χαρισει καποιο λογο θα ειχε!

Georgia είπε...

Tha to paro giati mou kinise tin periergeia Katrin.
Tora giati sto xarise? Exei dikio i Despoina, kapoio logo tha eixe.

Polla filia

Es aurion ta spoudaia!!

katrine είπε...

@ δεσποιναριον: Ναι, θα σ αρέσει. Καλογραμμένο, ιδιαίτερο και ερωτικό. Διαβάζεται λαίμαργα,είναι δεν είναι από χέρι.Αλλά και η μουσική στη ταινία ακόμη καλύτερη.Φιλιά Δεσποινιώ

katrine είπε...

* Georgia : Οπωσδήποτε!Θα πλουτίσεις τη βιβλιοθήκη σου.Όχι μόνο "Τσαντόρ", εεεε!!!Χο χο. Φιλάκια γλυκά

Penelope είπε...

Katrin φίλη της καλής μου φίλης λοιπόν αυτό το βιβλιο το έχω σε δύο αντίτυπα στη βιβλιοθήκη μου γιατί όταν αγοραζω τα παιρνω μαζεμένα πεντε πέντε για να έχω τους χαλεπούς καιρούς, και στη δεύτερη αγορά το είχα ξεχάσει και το ξαναγόρασα . Τες πα δεν το έχω διαβάσει ούτε είδα το φιλμ αλλά σύντομα θα είναι το επόμενο βιβλίο για το Book club! Τώρα που κάνω το συνδυασμό μήπως και αυτός που στο χάρισε είχε 2 αντίτυπα σαν και εμένα ??
Καμμιά φορά τα πράγματα είναι τόσο απλά και εμείς τα κάνουμε στο μυαλουδάκι μας τόσα !!!
Χάρηκα που που μπήκες και εσύ στη μπλογκόσφαιρα καινούργιο αίμα που λένε, καλωσόρισες λοιπόν !

katrine είπε...

@ Penelope : Λοιπόν ,όλη η αφρόκρεμα της μπλογκόσφαιρας είναι εδώ!!!Σ ευχαριστώ Penelope για το καλωσόρισμα.Καλά ε, αυτό δεν το είχα σκεφτεί!!Φοβερό!Λες να μοιράζει αντίτυπα??Xo xo!Έχει γούστο!!Πηνελόπη μου ξεκινάει με τον ερωτισμό μεταξύ δύο ανθρώπων με διαφορετικές ηλικίες.Από τη μία να σε ανεβάζει στα ουράνια και από την άλλη να σε στέλνει στο Βόρβορο!Απρόβλεπτο πολύ!Με σημάδια που αφήνει στη ψυχή και στο χαρακτήρα μια "σκληρή" επαγγελματικά περίοδος,της ζωής της.Να δεις και τη ταινία ε? Καλή σου μέρα

orfia είπε...

Το εχω ακουσει πολλες φορες και ολο το ξεχνω!! Αυτη τη φορα θα το διαβασω...αλλα κατερινα αυτο το"μια σε ανεβαζει στα ουρανια και μια στο Βορβορο"....πολυ το φοβαμαι...και δεν ειμαι για τετοια αυτη την εποχη...χαχχαχα!!:) :)Τεσπα....Καλημερουδια

katrine είπε...

@ Orfia : Αν δε σε στείλει μια τέτοια ιστορία από τα ουράνια στο Βόρβορο και ντουπαλιν,δε λέει,Ορφία μου!Ερωτική και ξενερουά??No No!!Φιλιά με καλημέρες και έχε το στο νου γι αργότερα.

Talisker είπε...

Τα βιβλια παντα
μα παντα
ειναι ανωτερα απο τις ταινιες
γιατι ο λογος εχει αλλη δυναμη
πλαθεις τις εικονες οπως θες..

ενω η εικονα ειναι τετελεσμενο..
αυτο εχεις
και δεν μπορει να φυγει ο νους πουθενα περα απο αυτο

σε δεσμευει...

katrine είπε...

@ Talisker : Σε πολλά βιβλία,
διαβάζοντάς τα, έχω ταυτιστεί με κάποιον ή κάποια ηρωίδα του.
Όταν έρχεται η στιγμή της μεγάλης οθόνης,
αλλάζω σχεδόν π ά ν τ α γνώμη.
Καλό πρωινό.

Sophia Kollia είπε...

Μήπως θέλει κάτι να σου πεί?
Πολλοί άνθρωποι έναι έτσι..Όπως μπορεί πορεύεται ο καθένας...
Καλημέρα

katrine είπε...

@Sofia: Σοφία μου,αν δεν έχει 5 αντίτυπα,όπως λέει και η Penelope ,τότε θέλει να δώσω άφεση για συμπεριφορές!Χου νοουζ!!Πάντως, εκατό άνθρωποι να διαβάζουν το ίδιο βιβλίο, εκατό διαφορετικά πράγματα θα πάρει ο καθ ένας απ αυτό.Οποτε....!!Σίγουρα η συμπεριφορά και οι αντιδράσεις ενός ανθρώπου.εννοώντας τη Χάννα,δεν είναι τυχαίες!Πάντα υπάρχει κάτι πίσω.Με υπομονή πρέπει να το περιμένεις,να το δεις, η δε άλλως θα πέσεις έξω!Φιλιά και καλό ΣΚ.